Vleesbereiding:

Hoog vuur/laag vuur
6 december 2017
Visbereiding:
6 december 2017
Vleesbereiding:

Maak bijvoorbeeld, in een braadslee een marinade van olijfolie, aangemaakt met grof gesneden rozemarijn, tijm, fleur de sel en gemalen peper. Leg het vlees, bijv. een staartstuk, met de vleeskant in de marinade en laat dit op temperatuur komen.

Zet de grill op hoog vuur en rooster de vleeskant aan, verplaats het vlees regelmatig over het rooster en houd het rooster schoon. Rooster tot het vlees iets steviger aan gaat voelen (+/- 20 tot 30 minuten). Rooster de vetkant kort aan en verplaats het vlees dan naar de bakplaat die op lage temperatuur staat.

Nu kunt u de tijd nemen ( +/- een half uur) om lekker een glas wijn te gaan drinken en tussendoor het vlees in deze rustperiode regelmatig te draaien.

Zodra u een kerntemperatuur (bij rund en kalfsvlees) van +/- 55 graden C. hebt verkregen verplaatst u het vlees naar het warmhoudrooster. U kunt het nu gaan snijden maar ook nog laten liggen mits u de kerntemperatuur van 55 graden C. behoudt. Het rusten van het grote vlees is belangrijk omdat de structuur van het vlees langzaam verandert en daardoor de juiste malsheid verkrijgt.

N.B. voor lams- en varkensvlees is de kerntemperatuur iets hoger naar +/- 65 graden C. Strooi eens een beetje fleur de sel over het gesneden vlees en besprenkel het met goede olijfolie!